10 lucruri interesante despre Lacul Garda (Italia)

Lacul Garda este localizat în partea de nord a Italiei fiind considerat un loc perfect pentru relaxare de către italieni, dar și de către turiști. Am pus cap la cap 10 lucuri interesante pe care probabil nu le știai despre Lacul Garda:

10. Lacul Garda este cel mai mare lac din Italia

Contrar așteptărilor tuturor care credeau că Lacul Como este cel mai mare din Italia, acesta se află pe locul 3. Pe primul loc este Lacul Garda cu o suprafață de apoximativ 370 de km² și o circumferință de 160 km. Adâncimea maximă este de 346 de metri. Datorită suprafeței imense, acesta este împărțit din punct de vedere legislativ de către Verona, Brescia și Trento.

9. A fost format în timpul Erei Glaciare

Lacul Garda a fost format în ultima Eră Glaciară – în urmă cu aproximativ 1.5 milioane de ani. Cercetătorii au descoperit că un ghețar piemontan care curgea de pe Brenta Dolomites, o zonă muntoasă din Trentino, a ajuns în zona lacului Garda unde s-a topit și a rezultat crearea acestuia. Lacul este foarte fertil datorită ghețarului care oferă solului magneziu din plin.

8. Lacul Garda a fost martorul tăcut al multor bătălii celebre

Cel puțin trei bătălii istorice s-au dat pe malurile faimosului lac. Armata romană s-a întâlnit cu triburile germaniilor în 269 d.Hr la Benacus. Ulterior, austriecii s-au întâlnit cu armata napoleoniană în 1797, bătălie din care a rezultat ocuparea Italiei de Nord de către Francezi. Ultima bătălie celebră în zona respectivă a fost în 1859, atunci când armata din Sardinia și-a unit forțele cu armata napoleoniană și au luptat împotriva austriecilor.

7. Munți și insule

Alpii înconjoară Lacul Garda, iar cel mai mare vârf din apropiere este Monte Cadria, vârf care atinge 2254 de metri. Totodată, pe lac se află 5 insule principale, care sunt și locuite, dar și câteva mici pe care nu locuiește nimeni. Pentru că italienii se pricep la turism, insulele respective oferă tururi ghidate printre ruine și castele, sporturi de apă, dar și cazări de lux.

Fun fact: primele așezări din zonă au fost în anul 4000 î.Hr, conform unor cercetători.

6. Locul de naștere al viorii

Marele muzician Gasparo De Salo a fost născut în Salo, o zonă de pe Lacul Garda, în anul 1540. A fost unul dintre primii oameni care au construit viori, astfel că Lacul Garda a fost denumit locul de naștere al viorii. În zilele noastre, vara se desfășoară Festivalul de Muzică Garda (Garda Music Summer Festival).

5. Poetul Gabriele D’Annunzio s-a născut în zona respectivă

Probabil cel mai important om politic, militar și poet al secolului 20 din Italia a fost Gabriele D’Annunzio. El s-a născut în Pescara, un oraș de pe malul Lacului Garda. A fost cunoscut inițial pentru poezii, ulterior devenind mâna dreaptă a lui Mussolini în timpul Primului Război Mondial.

4. Multe specii de pești pe cale de dispariție

Salmo carpio este un pește care trăiește doar în zona Lacului Garda. Cu toate acestea, din cauza populației care continuă să ocupe zone mari din insulele lacului, dar și din cauza poluării și încălzirii globale, numărul acestora a scăzut cu 80% și este considerat pe cale de dispariție. Diferite asociații au încercat să populeze alte lacuri cu acest tip de pește, însă fără succes.

3. Izvoarele cu sulf

Lacul Garda ascunde foarte multe izvoare cu sulf, lucru mai puțin cunoscut de către vizitatorul de rând. În zona respectivă, apa are temperatura de 35° C pe tot parcursul anului, iar vizitatorii se pot relaxa în astfel de izvoare care se află fix în mijlocul copacilor.

2. Capitala lui Mussolini

Liderul fascist italian Benito Mussolini și Hitler au încercat în 1943 să reorganizeze Italia. Astfel a fost înființată Republica Socială Italiană care avea capitala între Salo și Gargnano, ambele pe malul Lacului Garda. Motivul principal al alegerii zonei respective a fost că era departe de haosul orașelor și nu era amenințată de atacuri aeriene. În plus, în zona respectivă a fost construită o bază pentru operațiunile militare ale trupelor germane care au ocupat nordul Italiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1. Mănăstirea Sf. Francisc

În 1220 un sfânt catolic, Sf. Francisc din Assisi, a fondat o mănăstire pe insula Isola del Garda, cea mai mare insulă a Lacului Garda. El a considerat că este destul de departe de civilizație, lucru important pentru călugării săi. Cu toate acestea, faimoasa mănăstire a fost distrusă în secoul XIX-lea și locul acesteia a fost luat de o clădire în stil gotic.


Trimite prietenilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

March 2020
MTWTFSS
« Aug  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031