Vacanță în Feroe: impresii, prețuri și recomandări

articol scris de Mihai Botez

Despre Feroe

Feroe este o țară desprinsă parcă din altă lume, nu se aseamănă cu nicio altă țară pe care am vizitat-o până acum. Limbile oficiale sunt feroeza și daneza, dar absolut toți pe care i-am întâlnit vorbeau excelent engleză.

La fel ca și limba, și monezile oficiale sunt două: coroana daneză (1 DKK=0,63 lei) și coroana feroeză (având aceeași valoare cu cea daneză). Coroanele feroeze sunt doar sub formă de bancnote, monezile fiind doar daneze. Cam peste tot se acceptă plata cu cardul.

Diferența de fus orar este de 2 ore față de noi (3 la noi e 1 la ei).

Feroe e compusă din 18 insule, 17 din ele fiind locuite, Koltur (cea mai puțin populată insulă) având o populație de doar 2 persoane. În total sunt puțin peste 50.000 locuitori, din care aproape jumătate (aprox. 20.000) locuiesc în capitala Torshavn. Principalele insule sunt unite între ele prin poduri sau tuneluri subacvatice. Cu restul insulelor legătura se face cu feribotul sau cu elicopterul (operat de Atlantic Airways), acesta fiind considerat mijloc de transport în comun, având prețul biletului destul de ieftin. Așadar, ca mijloace de transport au feriboturi, autobuze și elicoptere, cu care poți ajunge aproape în orice loc, singura problemă fiind frecvența lor deoarece circulă destul de rar. Pentru cine e interesat poate accesa ssl.fo pentru orar complet.

Cum am ajuns acolo și unde am fost cazat

În Feroe am ajuns din Copenhaga, iar de acolo am plecat spre Reykjavik, ambele curse cu Atlantic Airways, compania națională feroeză, prețul biletelor fiind 134 euro.

Am stat 3 nopți (18-21 iunie), cazarea am avut-o pe insula Vagar, în Sorvagur, cea mai apropiată localitate de aeroport, având o populație de doar 1000 locuitori. A fost pentru prima dată când am luat cazare prin AirBnb și chiar au fost condiții excelente – vedeam insula Mykines din pat 🙂

Nefiind prea multe opțiuni, cazarea e destul de scumpă, mai ales în iunie și iulie, când e plin sezon, iar cererea este mai mare decât oferta. Am dat 90 euro/noapte, dar am avut tot parterul unei case la dispoziție, 2 camere, plus bucătărie și baie, intrarea fiind separată de cea a proprietarului.

Rezervarea am făcut-o cu aproape 6 luni înainte.

Transport

Nu sunt adeptul închirierii mașinii din mai multe motive, însă aici fiind limitat de frecvența curselor mijloacelor de transport, am făcut o excepție. Am închiriat un Renault Captur (nou, avea 5600 km în bord) pentru 24 ore de la Faris, care m-a costat 650 dkk (~87 euro) + 100 dkk asigurare + 213 dkk benzină + 200 dkk trecere tunel subacvatic (se plătește 100 dkk/trecere dus-întors), total 1163 dkk (~155 euro). Pe lângă asta am mai lăsat o garanție de 2000 dkk, care mi-a fost returnată după 2 zile. Am cerut oferte de la absolut toate companiile de închirieri auto și asta a fost cea mai bună. Prețul litrului de benzină este 9,79 dkk (aprox. 6,20 lei).

Nu este neapărat nevoie de card de credit, se poate și cu cel de debit sau chiar cash, fără niciun fel de card.

Am făcut 400 km, am vizitat absolut tot ce mi-am propus, 8 din cele 18 insule 🙂

În rest am folosit și mijloacele de transport în comun. Un bilet pe autobuz costă între 20 și 90 dkk. Se plătește la șofer, îi zici unde vrei să mergi și îți spune el cât trebuie să dai. Există și abomamente pe 4 zile (500 dkk~67 euro) sau 7 zile (700 dkk~94 euro). Autobuzele în Torshavn sunt gratuite. Cu feribotul cred că e gratis dacă nu ești cu mașina, l-am folosit între insulele Bordoy și Kalsoy tur-retur, și nu am plătit nimic. Când să cobor, i-am zis unui angajat de acolo că nu am plătit bilet și a zis că nu e nicio problemă 🙂 Singura excepție este feribotul de Mykines, care nu face parte din rețeaua de transport în comun, ci este privat, nu transportă decât persoane, fără auto, și costă 60 dkk/sens (~8 euro). La acesta trebuie făcută rezervare din timp, altfel nu mai găsești locuri, având o capacitate de doar 80 persoane.

Din păcate nu m-am putut plimba cu elicopterul deoarece nu am mai prins loc. Rezervările se fac cu 7 zile înainte și sunt doar 12 locuri, eu când am vrut să fac rezervarea dimineața, exact cu 7 zile înainte, se dăduseră deja toate locurile.

Ce am vizitat

Ca tur organizat am făcut un boat tour în Vestmanna luat de pe puffin.fo, care a costat 295 dkk (~40 euro). Rezervarea trebuie făcută din timp, la fața locului sunt slabe șanse să mai fie bilete.

Drumurile sunt foarte bune, doar că unele sunt destul de strâmte și este folosită o singură bandă pentru ambele sensuri, fiind loc din când în când pe o parte sau altă să se bage o mașină în caz că vine din sens opus alta. La fel și tunelurile, unele sunt cu o singură bandă. Singura insula pe care am dat de drumuri cu gropi a fost Kunoy, noroc că nu are decât câțiva km de șosea :). Oricum, se conduce foarte ușor, nefiind prea multe mașini, mai degrabă la oi trebuie să fii atent, sunt peste tot, două chiar mi-au sărit în față mașinii 🙂

Există 4 trasee de mers pe jos pe care dacă vrei să le faci, trebuie să plătești o taxa proprietarului: Mykines 100 dkk, Traelanipa 200 dkk (450 dkk cu ghid), Enniberg 200 dkk și Drangarnir 550 dkk cu ghid. Detalii pentru cei ce au de gând să viziteze se găsesc aici.

Ca locuri, cel mai mult mi-au plăcut Vidareidi, Gjogv și Saksun, dar peste tot e de vis. Torshavn e foarte micuț, în 2 ore îl vezi cap-coadă. Sunt cascade absolut la tot pasul și peisaje desprinse parcă din povești peste tot, opream din 5 în 5 minute să le admir. Mi-a plăcut foarte mult că sunt puțini turiști. Cei mai mulți am văzut pe Mykines, în Vestmanna și la Kopakonan (seal woman). În rest destul de pustiu, erau locuri unde eram singur, parcă aș fi fost pe o insula părăsită.

Toalete publice se găsesc în fiecare sătuc.

Vremea este foarte schimbătoare, când plouă, când e soare, dar în Feroe e superb și când plouă. Temperatura a fost între 8 și 10 grade, lumina încontinuu cât am stat, nu a existat noapte, doar vreo 2-3 ore/zi de crepuscul. În feroeză există 37 de cuvinte pentru “ceață” și chiar a fost cam tot timpul.

Datorită climei nu au existat copaci în mod natural pe insule, toți care sunt acum au fost aduși din alte locuri și plantați acolo și nu am văzut decât în zona capitalei. Reptile nu există deloc, iar mamiferele terestre sălbatice care sunt acum (iepure, șoarece, șobolan) au fost aduse de oameni (voit sau accidental).

Feroe nefiind nici în UE, nici în SEE, roamingul e destul de scump, așa că am cumpărat un SIM din aeroport cu 97 dkk (~13 euro) pentru 2 GB, am avut acoperire peste tot. Ca o curiozitate, internetul de la Orange nu merge în Feroe. Am ceva MB incluși în abonament și am pornit datele când am scos telefonul din mod avion și nu mergea. Am dat telefon la relații cu clienții și mi-au zis că nu au acord cu nicio companie de acolo pentru date.

În Sorvagur sunt 2 restaurante, o alimentară și o benzinărie. Alimentarele în general au program până la ora 22, iar benzinăriile până la 23. O porție de somon cu legume la restaurant e 230 dkk (~31 euro). În Klaksvik, al doilea oraș ca mărime (5000 locuitori), am mâncat pizza foarte bună la Hja Frank, 130 dkk (~18 euro).

În fiecare sat am văzut câte o bisericuță, din ce am înțeles sunt destul de credincioși.

Este o țară extrem de sigură, gazda unde am stat mi-a zis că este un lucru normal să lași casa descuiată cât timp ești plecat de acasă.

Există români și aici, unii care locuiesc permanent, iar alții care vin doar câteva luni pe an să muncească. În Feroe rata șomajului este foarte scăzută, au nevoie de forță de muncă din afara țării. În cazul în care rata șomajului depășește un anumit procent, nu mai au voie să angajeze străini, ci doar feroezi.

Se spune că o poză face cât o mie de cuvinte, ei bine, în cazul ăsta nici măcar o mie de poze nu pot reflecta minunăția numită Feroe. Cum am zis și la începutul postării, nu se aseamănă cu nimic din ce am vizitat până acum și cred că ar trebui să fie pe lista oricărui pasionat de călătorii. Las pozele pentru a vă face o idee, în realitate e mult mai frumos.


Trimite prietenilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

June 2020
MTWTFSS
« Aug  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930